Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Чуждите инвестиции в България през първите два месеца на годината се свиха с 57%

Най-големите нетни потоци от преки инвестиции в страната през януари и февруари са от Нидерландия, Германия и Обединеното кралство, отчете БНБ

Чуждите инвестиции в България през първите два месеца на годината се свиха с 57%

Снимка: Pixabay

Потокът на влезлите в България преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) за януари – февруари 2021 г. е положителен в размер на 98,6 млн. евро, като намалява със 130,2 млн. евро спрямо същия период на миналата година. Така обемът на инвестициите се свива с 56,9% на годишна база, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ).

В централната банка изчисляват, че през февруари потокът на ПЧИ е положителен и възлиза на 64,7 млн. евро, като преди година пак имаше положителна стойност от 120,4 млн. евро.

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) е отрицателен и възлиза на 14,1 млн. евро за януари – февруари 2021 г. Той е по-голям със 139,9 млн. евро от този за същия период на миналата година, който беше отрицателен в размер на 154 млн. евро.

В БНБ отчитат, че нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е отрицателен в размер на 0,2 млн. евро, при положителен нетен поток от 0,2 млн. евро за първите два месеца на тази година.

По предварителни данни, статия Реинвестиране на печалба (показваща дела на чуждестранните инвеститори в текущата печалба или загуба на дружеството на база на счетоводни данни за финансовия резултат) е положителна и възлиза на 75,9 млн. евро, при положителна стойност от 280,6 млн. евро за януари – февруари 2020 г.

Нетният поток по подстатия Дългови инструменти (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) е положителен и възлиза на 36,8 млн. евро, при положителна стойност от 102,3 млн. евро за първите два месеца на тази година.

Най-големите нетни потоци по преки инвестиции в страната през януари и февруари са от Нидерландия (30,8 млн. евро), Германия (16,4 млн. евро) и Обединеното кралство (11,1 млн. евро).

По предварителни данни нетният поток на преките инвестиции в чужбина за януари и февруари възлиза на 9,9 млн. евро, при 25,7 млн. евро за същия период на миналата година.

Само през февруари нетният поток е положителен и възлиза на 8,3 млн. евро, при положителна стойност от 14,1 млн. евро преди година.

По статията работиха: автор Петя Стоянова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Бюджет и финанси
Българските банки са спрели операциите с ударените от „Магнитски“